Tartsuk szemmel állományunkat!

Kiemelt fontosságú, hogy egész szezonban folyamatosan ellenőrizzük növényeink állapotát. A gumók fejlődésének rendszeres vizsgálatával még időben cselekedhetünk, így megelőzhetjük a nagyobb problémák kialakulását.

Ha talajlakó kártevőt találunk az ellenőrzés során, még időben tudunk védekezni ellenük. Ha ezt megtesszük, akkor nem lesz a termésünk lukacsos és rágott. Ez gazdasági szempontból is nagyon fontos, mivel a sérült gumókat már csak másodosztályként tudnánk értékesíteni. A lombkártevők megjelenése is előfordulhat ebben az időszakban, de az édesburgonyának olyan dús a lombozata, hogy a növény kiheveri a kártételt.
A folyamatos monitoringozás során a talaj vízellátását is szükséges ellenőriznünk. Ebben az időszakban az édesburgonya indái már teljesen befutják a talajfelszínt, ezáltal kevesebb a párolgási veszteség. Az ideális talajnedvességet a következő módon állapíthatjuk meg:

Ideális esetben tenyérben összenyomva szoros gömböt tudunk alkotni a talajból (1. kép). Ha a golyóból kinyomódik a víz, akkor a talaj túl nedves (2. kép), ha laza golyóvá formálható, akkor túl száraz (3. kép).

Az ekkorra kialakult dús lombozat elnyomja a gyomok fejlődését, így a gyomirtás már megoldott.

Ez az oldal cookie-kat használ, hogy jobb böngészési élményt nyújtson. A weboldal böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát.