Palánta vs dugvány

Palánta és dugvány dilemma az édesburgonya termesztésben.

Minden kérdés fontos, mikor eredményt szeretne elérni az ember. Nálunk, a mezőgazdaságban van olyan tényező, amire nincs ráhatásunk. Igen, az időjárásra gondolunk. Persze, ha nincs eső, locsolunk, ha hideg van, fűtünk vagy várunk, és így a legtöbb esetben megóvjuk a növényt vagy a termést a károsodástól.

DE, vannak azok a tudáson és tapasztalaton alapuló kiszámítható hatásfokú ismeretek, amelyeket úgy érezzük minden batáta-termesztéssel foglalkozó vagy foglalkozni vágyó gazdának szeretnénk átadni.

Ilyen hasznos információ, ha értjük és előre tudjuk a palánta és a dugvány ültetése közötti hozambeli és betakarítási feladatok adta különbségeket.

Köztudottan az édesburgonya a meleg égövi, laza talajszerkezetű területeken őshonos és ellentétben bármelyik másik hazai, palántáról termesztett zöldséggel, az édesburgonya nem termést hoz, hanem megvastagszik a gyökere, így alakulnak ki a gumók.

Mikor számíthatunk hát szép formájú és nagy hozamú termésre? Ha a növény gyökere könnyedén hatol a földbe, több ízesülésből eredhet, és nem tekeredik meg, még kiültetés előtt.

” Mire figyeljünk az édesburgonya palánta vagy dugvány ültetésekor?

A palántázásnál az időzítésre, mert a palánta gyökere, az ültető tőzegben korlátozott, könnyen növekedésnek indulhat, hiszen ideális körülmények között tartjuk kiültetésig. A helyhiány miatt így a gyökér körbenőheti a tápkockát. Aminek egy paradicsompalánta esetén örülünk, hogy de szép életerős gyökerek kunkorodnak a tőzeg körül, az, az édesburgonya esetében kerülendő, mert kiegyenesedni már nem fognak, csak ebben az állapotukban növekszenek és vastagszanak tovább.

Ha tehát tápkockás palántát választunk, figyeljünk a megfelelő ültetési időre, hogy a gyökér ne nőjön meg akkorára, hogy a tőzeg köré tekeredhessen. A tőzegkocka súlya kedvez a gépi ültetésnek, de a fenti időzítést semmiképp ne tévesszük szem elől, mert a betakarítás és a termés tisztítása is nehézkesebb lehet erősen hajlott gumók esetében.

A dugvány ültetésekor az ízesülésekre kell figyelnünk. Bár ők erőtlenebbnek tűnek, mégsem azok. Minden ízesülésüknél képesek gyökeret ereszteni, ezért ültetéskor csak a dugvány kis levélzöldje állhat ki a földből, hogy az összes ízesülés eredésnek indulhasson. Telepíteni, így egy kicsit munkaigényesebb, de cserébe az ízesülésekből termő gyökerek nőnek, és mert a termesztési helyen erednek meg, a tekeredés veszélye sem áll fenn.

Az egyenes gyökérkék szépen futnak a talajban és helyük is lesz megvastagodni, tehát a hozamot ilyen módon is befolyásolhatjuk, méghozzá pozitív irányba.

Nálunk mindkét fajta növénykezdemény választható, sőt öt fajta édesburgonya dugványt és palántát termesztünk. Rendelhettek bármilyen kombinációban, mert nem állapítottunk meg rendelési minimumot.

Legközelebb is hasznos és aktuális témával fogunk jelentkezni. Figyeljétek a Facebook oldalunkat, ahol hírt adunk blogcikkeink megjelenéséről.

Ez az oldal cookie-kat használ, hogy jobb böngészési élményt nyújtson. A weboldal böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát.